Att minska julstressen

10 kommentarer

Så här i december när julafton närmar sig med stormsteg så tycks stressen ligga som ett litet mörkt moln över var och varannan. Maten som ska lagas, hemmet som ska städas osv, osv..

Denna vecka skriver jag och mina bloggkollegor i nätverket för svenska hälso-, och träningsbloggar om hur vi gör för att minska julstressen. Och jag tänkte lista min tips och hoppas att en eller flera punkter kan få dig att dra ett djupt andetag, släppa ner axlarna och se fram emot julafton.

Men listan utgår från detta faktum för mig, att julen handlar om gemenskap, om familjen. 

 1. Städa bara bort det värsta inför besök över jul och nyår. Ett stökigt hem är ett lyckligt hem och dina gäster kommer inte dra med fingrarna längs med dörrkarmarna för att kolla damm.
 2. Konsumera mindre! Jul och alla andra högtider upplever jag nu handlar om konsumtion. Vem kan handla mest julklappar? Det gör gapande hål i plånboken och jag tror tyvärr inte det gör mottagaren lika glad som dig fattig. Vi kör med julklappsbyte sen flera år tillbaka till oss vuxna. Något för max 100kr och sen klappar till barnen såklart. Jag och maken bokar in ngt trevligt tillsammans istället för att bara byta pengar. 
 3. Knytis is the shit. Det finns ju ingen anledning som jag ser det att en familj ska stå för all tillagning och kostnad bara för att julen ska firas hos dem. Gör en lista vad som ska stå på julbordet och delegera ut rätterna. I år tror jag vi satsar på efterrätterna hihi. 
 4. Svårt med vilka som ska bjudas in? Faster kommer inte överens med partnerns bror och det blir så konstig till exempel. Bjud inte någon av dem, du måste inte spendera julen med familjen. Kanske vänner förgyller din jul bättre? Blod är inte tjockare än vatten som uttrycker lyder. 
 5. Pynta i den mån du orkar och hinner. Du kan skapa väldigt hög mysfaktor med värmeljus och julmusik bara. 

Jag älskar december just för att all julmusik, pynt och ljus, allt gott att baka. Jag känner aldrig någon stress pga ovan punkter.  

Victoria är inne på samma spår som mig, och Helena delar ärligt med sig av sina tankar kring jul.

Hur känner du kring jul? 

 

0

10 comments

 1. Malin says:

  Punkt 4 är den svåra för mig. Stelt och konstlat blir det och man känner sig som en apa i bur. Men ändå känner jag att jag måste ”umgås” – för att inte göra dem ledsna.

  • liltraining says:

   Jag tror det är fler som känner så, varför jag tog upp det. Men jag tror egentligen ingen tar illa vid sig av att du uttrycker att du vill fira din jul i lugn och ro med familjen <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *