Processat kött framkallar cancer

12 kommentarer

Denna vecka skriver vi bloggare i nätverket för svenska hälso-, och träningsbloggar om de alarm som kommit från WHO om att processat kött framkallar cancer. Detta är ett inlägg som jag känner mig väldigt långt ute på hal is med. Men jag vill ändå göra ett försök att skriva mina tankar kring detta.

Jag äter kött, så detta inlägg syftar inte att skapa skam för dig som äter rött kött eller processat kött som tex bacon eller korv. Jag tycker överlag att Sverige är ett land där vi är så otroligt noggranna att det ibland går till överdrift, varför det kallas trygghetsnarkomanernas land. Allt från mediciner till kläder granskas noggrant. Jag menar att jag vuxit upp på bland annat korv, och att det ständigt larmas om matvaror som framkallar cancer. Det har nästan, för mig, blivit en fråga om att skrika vargen kommer men den kommer aldrig. Snart kommer väl larm att dricker du vatten kan du få cancer..

Jag tror inte det är bra ur ett hälsoperspektiv överlag att äta för mycket rött och processat kött. Men det förstår alla med sunt förnuft. Att röka och snusa är inte bra för hälsan, det vet du som missbrukar det men du gör det ändå. Att dricka för mycket alkohol skadar levern, men ändå gör vissa det.

Frågan är väl snarare hur vi förebygger problemen? Jag tror på att endast köpa svenskt kött av den anledningen att jag rent ekonomiskt stödjer de svenska bönderna så att jag till högre sannolikhet kan hoppas att djuret inte farit illa. Ur ett miljöperspektiv för att inte maten fraktats över halva världen för att komma till min tallrik. Jag vill ha närproducerat och ekologiskt. Men jag äter rött kött max en gång i veckan och äter mer och mer vegetariskt. Inte för att jag kommer sluta äta kött men för att det är lättare att få en näringsrik middag med vegetariskt, och för att variation förnöjer.

Sen finns det väl ett annat perspektiv som borde mana varje individ som köper kött och det är djurens rätt, och att i högre grad låta sig inspireras av vegetarisk mat utöver näringsperspektivet. Och att vi ständigt får information om hur djur skadas och behandlas illa för att de som ska sälja köttet ska tjäna mest möjligt med pengar genom att lägga minst möjligt på djuret när det lever. Den branschen vill jag inte stödja, och funderar på att beställa mitt kött från Min Farm. Jag hoppas se mer sånt.

Usch vilken dubbelmoral det blir nu, jag anser mig själv vara en djurvän och ändå äter jag kött. Och inlägget skulle ju handla om larmet att processat kött ger dig cancer. Ja som jag sa så är jag långt ute på hal is med detta inlägg, men ville ändå försöka forma mina tankar kring detta. Kanske för att inspirera dig att göra densamma även om du också äter kött. Men att vara medveten kring sina val tror jag är oerhört viktigt, dels varför du äter kött och var/vad du handlar för kött.

Jag tror att jag vill säga det som Camilla skriver, att vi snart inte vet vad vi mer vi kan äta som inte ökar risken för cancer. Och jag har respekt för WHO (World Health Organization) och tror inte de slänger ur sig detta bara så där, men precis som Erika skriver så behöver vi vara mer källkritiska när vi läser kvällstidningarnas förstasidesrubriker. För deras mål är inte att informera oss av välmening, det är att sälja tidningar.

Vad tycker du?F65E5BF6BE

0

12 comments

 1. Anna Lennartsdotter Lindbom says:

  Bra Maria, tror inte att cancer är största frågan kring köttindustrin. Det är mycket större än så. Kram

  • liltraining says:

   Ja det är ju självklart viktigt att inse att vissa livsmedel kan klassas som cancerframkallande och skapa ett medvetande och åsikt om det. Men inte glömma det etiska krings djurens väl och ve. Kram

 2. Ida says:

  Att jag missade perspektivet om etiken grämer mig lite. Men du påminde mig om det. Vårt tema påverkade helt klart dagens storhandling. Kyckling, fisk, skaldjur och falafel 🙂

 3. Kan ju inte annat än att instämma i dina tankar!
  Tycker dock inte att det är dubbelmoral att äta kött och vara djurvän:-)
  Min farm, något liknande tror jag vi har här omkring. Vi har förmånen att ha många lokala producenter i Jämtland, inte enbart på köttsidan och visst kostar det lite extra men å andra sidan kan det vara värt det.
  Mycket bra inlägg!

 4. Hej 🙂

  Kul att läsa att du lättare gör en middag som är näringsrikare om den är vegetarisk än om du skulle tillaga något med kött. Jag är vegan och får ständigt den kommentaren från de som äter kött att det måste vara jobbigt att tillaga en väl sammansatt kost. Fast jag i verkligheten äter väldigt mycket nyttigare nu än när jag åt kött.
  Innan jag slutade att helt äta animalier så åkte jag 4 mil en väg för att köpa krav-gris från en krav-gård. De bodde ute året runt i små hyddor. Djurproduktionen i övrigt är fruktansvärd tycker jag. Så även det som försiggår på slakterierna. Så för mig är det inte bara en hälso-fråga att välja bort kött. Det är framförallt en etisk fråga likväl som en miljöfråga. Finns många vinster med att skära ner på köttet.
  Tack för ett härligt inlägg. Viktig fråga att lyfta.
  Kram
  Pia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *