Stick to the god damn plan och lägg inte energi på Quickfixes!!

7 kommentarer

5:2 metoden, träna 3minuter i veckan för att skapa hälsa. Suck, finns massa exempel på trendiga kost-, och tränings metoder. Orkar inte ens dra upp fler exempel, men ett sätt att förstå vilka dessa är; de lovar snabba resultat med liten insats från dig som individ.

Vad jag upplever är att så många av dessa fokuserar på att belysa det positiva med en Quick fix. Om du läst min blogg tidigare så tror jag du förstått att detta är inget jag tror på. Om inte ska jag förklara varför jag inte tror på det;

20131004-074454.jpg
Alltså det är ju helt fantastiskt att tex 5:2 dieten ( jag är ingen fan av NÅGON diet ska tilläggas) lovar upp till 4kg viktminskning på en vecka. Fel nr 1 med det är att det är inte positivt för kroppen att tappa mer än 0,5-1 kg per vecka för att få en välfungerande, välmående kropp med resultat som håller i längden. Mer än så skapar stress för kroppen och med allra största sannolikhet stress i och med en omställning i kosten för individen som kanske inte riktigt heller vet hur man ska följa dessa konstiga dieter som finns. Det som gör mig mest förbannad dock är nog alla dessa sopp och pulverdieter. Att leva på pulver utspätt med vatten i en månad för att gå ner 4kg. Men HALLÅ WAKE UP!! Hur kul är det för det första, för det andra så missar du massa viktiga mineraler och näringsämnen och för det tredje så lär du dig inte sen hur du ska bibehålla dessa resultat.
Nej jag tror inte på quick fixes. Om det låter för bra för att vara sant så är det nog precis det också.

Natten till tisdag så blev jag mamma till mitt första barn. Jag var under graviditeten så otroligt fokuserad på att snabbt komma igång med att äta och träna rätt för att komma i form. Skulle aldrig falla för en Quick fix för det dock! Att vakna upp på BB med min bebis på bröstet ger en stark insikt. Och viktig! Jag kommer med största sannolikhet inte kunna börja träna när jag tänkt. Mat är jag bara glad om jag får i mig något som är lite nyttigt. Jag inser att det kommer ta TID att återhämta mig och att det är ok. Jag behöver inte komma i mitt livs form på 8 veckor men jag vill göra det på lång sikt för att jag kommer må bra av det. Jag skapar en långsiktig plan för långvariga resultat. Men viktigast av allt; jag accepterar min kropp och hur den mår och ser ut just nu och startar därifrån. Jag har kraft att visa min kropp acceptans och tålamod att ta mig tillbaka och framåt

För där ligger problemet med quick fixes och varför de ökar i antal och intresse i vårat stressade samhälle anser jag.
1. Många lider av dålig självkänsla och har svårt att acceptera hur kroppen ser ut och vill i ren panik få förändring nu för att få bekräftelse på att de duger
2. Det går så fort i vårat samhälle, stress skapar mer problem än någonsin. Vi upplever oss inte ha tid att göra en god förändring utan köper hellre ett klart paket med instruktioner hur vi ska göra.

Jag vill med detta be dig tänka efter en gång till innan du hoppar på en quick fix. Varför lockas du att göra det?

Jag kommer se ut som en känguru med min säck på magen. Jag är inte störtförtjust i hur min kropp ser ut om jag ska vara ärlig. MEN jag accepterar att det är så nu och tackar kroppen för att den orkat bära och förlösa mitt älskade barn. Och ska som tack visa min kärlek till kroppen genom att lyssna och låta den återhämta sig i den takt den mår bra medan jag fokuserar på att fylla den med rätt dryck och mat för att ge den hjälp som behövs för min väg tillbaka. Jag är stolt över min kropp även den är långt ifrån i den form jag vill vara. Men jag kommer dit. Med en Long fix. Övning ger färdighet. Jag skapar en sund plan på lång sikt och håller mig till den.

0

7 comments

 1. Jessica Meijer says:

  Bra skrivet Maria.
  Att få barn ger verkligen perspektiv på sin kropp, & en jäkla respekt för vad den klarar av!!

  • liltraining says:

   Tack! Och WORD!! Men även om man inte varit gravid och känner sig missnöjd med utseendet så tycker jag man ska känna ödmjukhet och tacksamhet för vad kroppen gjort och gör för oss. Och lite extra efter en sån här resa! 🙂

 2. coyntha says:

  Så bra inlägg som vanligt! Du har helt rätt. Du ska vara jättestolt över vad du och din kropp har gjort!
  Du är stark! Du klarade så bra att födda din älskade bebis!
  Snart är du redo för att komma i ditt livs form!!
  Grattis igen!! Kram på er!

 3. Tanja says:

  Du är en klok kvinna, Maria! Synd att så många inte förstår att det inte finns några genvägar till att må bra/vara nöjd med dig själv! Kram Tanja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *