Vad är hälsa för mig?

15 kommentarer

Denna fråga har jag funderat på så oerhört länge. Jag tycker det är en komplex fråga att besvara och ska absolut särskiljas från en fråga om vad det är att vara vältränad.

I och med att jag just nu ingår i ett fantastiskt nätverk av svenska hälso-, och träningsbloggar (som jag hoppas blir ett långsiktigt samarbete) så bestämde vi oss för att lyfta den frågan. Så nu är jag inspirerad och har tänkt genom denna fråga intensivt i en veckas tid.

Anna definierar hälsa enligt nedan, och det är en aspekt av hälsa. Dock måste jag när det kommer till sömnen hålla med Annika om att acceptera den fas i livet jag är i nu. Och där är sömnen svår att styra över som mamma till två små killar. Så jag accepterar att jag gör så gott jag kan.

Äta ren mat och laga mat från grunden – när det inte känns som ett krav och jag inte behöver stressa över det. Träna varierat och regelbundet – så länge det är kul och jag inspireras av det. Sova ordentligt på nätterna

ES1JJ1RI3I

Helena säger ”Det är inte kvällspressens löpsedlar om superbär, dieter och träning som du gör på en kvart” och där håller jag med stenhårt. Vad hälsa är måste utgå från dig, inte vad media vill förmedla genom sina förstasidesnyheter. Det kanske ni som följer mig på Instagram redan förstått min irritation och oro över med tanke på bilden som jag la upp för 2dagar sedan.

Precis som Clara säger är hälsa för mig både ur psykisk och fysiskt perspektiv. Det handlar inte bara om träning. Även om jag håller med Ida och Camilla om att träning ger mig ork att orka med livet. Jag håller inte med Ida om att alltid tacka nej till stress. Jag kan tacka ja till stress om jag upplever att det leder mig åt det jag håll jag vill. Men däremot håller jag med om balans är nyckeln där jag vet att efteråt blir det lugnt igen, med fokus på mig och familjen. Var sak har sin tid.

Emma lyfter en spännande vinkel på hälsa. Att vara medveten om vad som är dåligt för mig men ändå göra det ibland, tex äta godis. Eller för att citera Charlotta ” Du kan göra alla rätt, äta perfekt, träna perfekt men ändå inte vara hälsosam”

Till sist måste jag hålla med Annika om att för mig är hälsa att kunna leva livet så som jag vill! Där är träning, kost, sömn, ork och balans viktiga pusselbitar för att känna mig hälsosam. För mig är hälsosam är att må bra både fysiskt och psykiskt, kunna umgås med vänner men också njuta av egentid. Att planera min tid och min budget så jag kan uppnå mina mål som förgyller mitt liv. Att våga stå för vad jag tror på, och stå upp för mina åsikter. Att släppa fokus på det yttre även om jag vill känna mig fin så är det viktigare att vara fin på insidan. Du kan inte klä dig i något vackrare än ett leende som når dina ögon och får dem att glittra av genuin lycka och passion. Och befinna mig i miljöer som får min hyperaktiva hjärna att lugna ner sig, här är skogen min favoritplats. Eller utsikt över en sjö eller hav.F8IX8796HF

Det har varit oerhört intressant att läsa alla inlägg i detta underbara nätverk och inspireras och utmanas i min egen åsikt om vad hälsa är. Och känns skönt att äntligen besvarat denna fråga.

Hur ser du på hälsa, vad är det för dig?

 

 

0

15 comments

 1. Sista meningen… *så igenkännande*. Jag älskar att vara i skogen för där känner jag mig så fri och hela jag blir lugn, samtidigt som jag fylls med inspiration och energi att ta tillvara på när jag är gått hem igen.

  • liltraining says:

   Ja där säger du ngt viktigt! Att ha acceptans även för det som inte klaffar eller blir som man tänkt. Att kunna släppa taget, att ta ett andetag och försöka igen.

 2. Ida says:

  Åhh du missförstod mig nog. Jag tackar inte nej till stress. Jag tackar nej till saker jag inte vill göra eftersom jag tidigare haft en tendens till att inte säga nej fast det är saker jag inte vill göra. Jag gjorde det för att frigöra tid för de saker jag älskar. Jag arbetar fantastiskt bra och effektivt under stress. Däremot tror jag att för mycket stress är skadligt vilket jag tror är ett befintligt problem i dagens samhällen.

   • Ida says:

    Jag var nog inte så tydlig helt enkelt. Man vet ju vad man själv tänker, men att förmedla det kan vara lurigt ibland. Kan ju bli ett eget inlägg om det 🙂

 3. Andrea says:

  Det är en svår fråga för det är ju så mycket 🙂 för mig är det att må bra i själen och fysiskt, att trivas med mig själv och mina val och kunna balansera arbete och privatliv. Jag har accepterat att för mig innebär det för mycket ”stress” att alltid göra rätt och äta rätt så därför gör jag så gott jag kan för tillfället, så gott jag orkar för dagen. För vissa dagar är man tröttare än andra och vissa alldeles full av energi och det måste vara ok att inte alltid vara ”perfekt”. Det kan ju låta som jag lever helt kravlöst och gör lite vad som faller mig in för dagen men så är det inte alls, jag har bara haft för vana att tidigare ställa alldeles för höga och många krav på mig själv och lärt mig den hårda vägen att det inte är bra för varken mig eller min familj. Fokusera på det man brinner för och dom som finns i ditt hjärta!

  • liltraining says:

   Ja att svara på vad hälsa är gör en inte i en handvändning 🙂 känner redan nu att det finns mer jag vill addera till detta inlägg men låter det vara. Det du skriver är för mig också hälsa, att komma till insikt. Inte att alltid göra allt ”rätt”.

 4. Buff says:

  Catrin skirver:hej jag har gjort precis som du visar och min annons hamnade under bloggen och jag har ändrat bredden hur mycket som helst nu men det är fortfarande under. vad gör jag för fel?? tacksam för svar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *